Fast car

Het komt zeer regelmatig voor dat ik mijn huis voorbij rijd, omdat een liedje nog niet is afgelopen.
Het maakt niet uit of er nog huisgenoten als passagier mee rijden, een klein rondje moet kunnen. 

Mijn kinderen voelen het meestal ook wel aankomen trouwens. Zodra ik twee straten voor het thuisfront compleet los ga op mijn “lievelingsliedje”(en tja, dat zijn er nogal wat…), zakken ze al gelaten onderuit op de achterbank. “Jaaaa hoor, ’t is weer zo ver.” 

 Bijna iedereen doet het volgens mij, zingen in de auto. De niet-zangers tikken toch wel gezellig mee op het stuur, de vals-zingers brommen bewust of onbewust in hun eigen toonsoort mee, de ”zondertekst”-zingers, oftewel de backing-vocals, die als specialiteit oe-tjes, aa-tjes en tweede stemmetjes zingen, de lucht-zingers die doen alsóf ze volledig opgaan in de muziek en dit geldt ook voor alle lucht-instrumentalisten die elke gitaar- of drum solo zelf bedacht lijken te hebben. Deze laatste categorie valt overigens het meeste op in de file.

Ik vrees dat ik zelf een mengeling ben van al deze categorieën en dat ik zelfs een goede drum solo bij tijd en wijle niet uit de weg ga. 

Voor mij zijn er vier verschillende soorten songs die in de auto gezongen moeten worden: 

Waarom raakt het mij en hoe wil ik het gaan brengen?

1.De songs die ik zeer binnenkort uit het hoofd moet kennen, omdat er ergens een gig aan zit te komen. De eerste voorbereiding is dan al geweest, ik heb de tekst al aardig op mijn netvlies en probeer lekker afgezonderd van iedereen mijn gevoel in de song te vinden. Waarom raakt het mij en hoe wil ik het gaan brengen?

 Tegenwoordig gebruik ik de uithaal van “liiiiive”

2.De songs met hoge noten waar ik net wel of net niet bij kan. Deze zing ik uiteraard het liefst als ik alleen in de auto zit, maar dat wil ik nog wel eens vergeten als ik volledig opga in mijn euforische moment. Het maakt me overigens geen reet uit of ik schreeuwend achter het stuur wordt opgemerkt door mede- weggebruikers als we voor een stoplicht staan.

Meestal wordt er schaapachtig opzij gekeken en een enkele keer is er een vrachtwagenchauffeur die begint te toeteren, terwijl ik met een rood hoofd en aangespannen nekspieren mijn zang skills over het stuur heen zit te kotsen. “How am I suppose to live without you” van Michael Bolton is zo’n lied dat ik zeer lange tijd alleen maar in de auto durfde te zingen. Tegenwoordig gebruik ik de uithaal van “liiiiive” om te checken of mijn C die dag nog wel lekker op mijn stembanden ligt.

 “Huh? Hoezo ken jij deze tekst?”

3.De songs met zoveel mogelijk tekst (het liefst ook lekker ritmisch) De uitdaging om zoveel mogelijk liedjes uit het hoofd te leren had ik van kinds af aan al. Vroeger moesten de vakanties naar Italië of Frankrijk in een auto zonder airco vaak muzikaal en creatief worden ingevuld, om te voorkomen dat mijn broer en ik elkaar achterin de auto al hadden afgemaakt voordat we de Duitse grens over waren.

Liedjes van Robert Long waren erg in trek bij ons beide en vooral de “vieze” liedjes, zodat we in ieder geval onze ouders flink konden choqueren. De Beschaafde Tango is daarom een lied, dat ik nog steeds redelijk uit mijn hoofd ken.

Later kwam daar bijvoorbeeld Roofgarden van Al Jarreau bij en Fast car van Tracy Chapman. Dit tot grote verbazing van mijn kinderen toen het een paar jaar geleden als remix opnieuw uit kwam. “Huh? Hoezo ken jij deze tekst?”

 Ik kan het niet helpen, ik ben een sukker voor sad songs

4. De songs met een hoog emotioneel gehalte moeten absoluut in de auto “geoefend” worden. Vooral als ze op mijn eigen repertoire staan, is het van groot belang dat ik het “dood” gehuild heb, zodat er geen enkele kans bestaat dat er iets opgaat wellen of dicht gaat knijpen als ik moet zingen tijdens een ceremonie of herdenking. Buiten dat vind ik het heerlijk om in weg te zwelgen.

De drama Queen in mij kan zich volledig laten gaan in de beschutte afgesloten ruimte van de auto. Het hangt natuurlijk volledig af van het moment en het doel van de reis, want als ik me echt volledig wil laten gaan en ik zit net lekker in mijn make-up richting een feestje, is dat niet handig. In dat geval zet ik hem even in de ijskast en laat ik op de terugreis mijn tranen rijkelijk stromen . Ik kan het niet helpen, ik ben een sukker voor sad songs.