Sweet goodbyes

Het hoort bij de reis, afscheid nemen. Vertrekken uit Vila Nova de Milfontes voelt na 10 dagen als een zoet afscheid.

Nadat ik was uitgecheckt in het hostel, heb ik nog een hele dag te gaan, aangezien de enige bus naar mijn nieuwe bestemming pas om 18.30 gaat. Terug bladerend door mijn logboek valt me plotseling de verandering in mezelf op. Het jachtige gevoel dat ik had toen ik mijn reis begon, was ik nog niet kwijt na Lissabon.

Na 4 dagen verblijf in het rustieke en mooie Santiago de Cacém waar ik als een vriendin werd opgenomen in de familie van de gastvrouw begonnen er al wat ijskappen te smelten.

Een onverwachte roadtrip waarbij ik veel meer gezien heb dan dat ik met een hike zou zien en ’s avonds echte Portugese maaltijden met vrienden en familie.

De lange wandelingen begonnen voor mij in Vila Nova de Milfontes en daarmee ook de lange momenten van alleen zijn in deze prachtige natuur. Het alleen zijn valt me, in tegenstelling tot wat ik had verwacht, totaal niet zwaar. Sterker nog: Ik vind het heerlijk

Ik voelde me kwetsbaar, maar vooral genoeg

De eerste keer op een strandje met niets anders dan kleurrijke en donkere rotsen om me heen zal voor altijd een van de mooiste en belangrijkste momenten zijn van deze reis.
Een felblauwe lucht, de blauw groene wilde zee en een wit strandje. De schoonheid hiervan overviel me en benam me letterlijk even de adem.
Maar er was ook iets anders… Een nederig gevoel gecombineerd met iets sterks in mezelf. Ik voelde me kwetsbaar, maar vooral genoeg. Ik heb geloof ik een half uur gehuild voordat ik alles uit trok en poedel naakt de koude zee in ging.

Mooie gesprekken en ontmoetingen

Tien dagen is een mooie tijd om mensen te ontmoeten en dagelijks waren dat hikers van de fishermanstrail die de volgende ochtend weer vroeg vertrokken. Met een enkeling die, net als ik, een paar dagen bleef was er meer ruimte om elkaar beter te leren kennen. Mooie gesprekken en ontmoetingen uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Brazilië Italie en Zweden. Iedereen met een eigen verhaal, een doel of juist niet en allemaal met enorme liefde en respect voor de natuur.

Vriendschap van vrijheid

Dat er in zo’n korte tijd een vriendschap kan ontstaan is verrassend. Een Braziliaanse vriendin zei: het is een vriendschap in vrijheid. Misschien zien we elkaar nooit meer, maar je hebt een plekje in elkaars hart veroverd en dat is pure rijkdom. Dit maakt het afscheid zoet. De pure dankbaarheid voor elke ervaring en elke ontmoeting.

Groetjes Esther