It’s my party and I cry if I want to

Ik wil het er niet over hebben en dus zie en hoor ik ‘’ze’’ overal…

Meisjes van 50. Uit alle hoeken en gaten duiken ze op. Als water dat door een te poreuze planten pot sijpelt. Je hebt de waterdichtheid niet echt gecheckt zeg maar. En dan, als je na een tijdje de pot optilt om een doekje over de tafel te halen, is er een donkere kring op de tafel ontstaan.

Meisjes van 50. Soms heel levenslustig en vrolijk, soms assertief op het zure en agressieve af.

Meisjes van 50. Het nieuwe hervonden leven dat blijkbaar uitbundig gevierd moet worden met een Sara in de tuin.

Meisjes van 50. Wat maakt deze leeftijd zo bijzonder dat het uitbundig gevierd moet worden? Waarom moet iedereen hier zo nodig uitgebreid bij stil staan? Waarom duiken er overal op mijn laptop datingsites voor 50 plussers op, liftende crèmes, columns over het opnieuw hervonden sexleven en hoe je kan afvallen tijdens de menopauze? Laat me met rust en laat me in hemelsnaam lekker 40 plus blijven.

Ik merkte de laatste tijd ook dat ik enigszins agressief begon te reageren op alle goedbedoelde opmerkingen zoals:

‘’Voel je niks van hoor Es”’

‘’ Wees blij dat je het gehaald hebt”

“ Ik hoop dat ik er zo uitzie als jij als ik ooit 50 word’’

‘’Ach joh…gewoon over je heen laten komen’’

kort en pittig

Ik ging er eerst in mee, want niemand scheen het erg te vinden, 50 jaar worden. Waarom ik dan wel? Ik had het al helemaal bedacht: Onder het motto van: “Het leven is een feestje en DUS hang ik zelf de slingers op’’ organiseerde ik een verrassingsfeestje voor mijn vrienden en familie. Daarbij zou ik zelf in de tuin op gaan treden samen met gitaar en bas. Hapjes en gekleurde lichtjes in de bomen zouden het sfeertje helemaal af maken. Vanwege de nieuwe corona maatregelen (6 man visite) heb ik het afgeblazen en was ik er ook helemaal klaar mee. Ik blijf gewoon nog een jaar 49, misschien wel twee jaar. Zoek ’t maar uit.

Dus voordat ik mijn kleur ga laten uitgroeien en de kapper vraag om een kort en pittig kapsel, waardoor ik er uitzie als een paasei die over datum is,  ga ik maar eens uit zoeken waar deze ‘’lichte‘’ irritatie vandaan komt.

 

skippen met die handel

Vind ik het erg om ouder te worden? Nee. Het heeft even geduurd, maar ik ben over het algemeen best blij met mezelf. Ja, het kan altijd strakker en slanker, maar kom niet meer aan met ‘’omarm je….’’ -theorieën. Ik omarm namelijk ALLES: Van mijn pluishaar tot mijn scheve tand en van mijn gebrek aan administratieve skills tot mijn veelzijdigheid (lees: chaotische hoofd en slapeloze nachten). Daar heb ik therapie en verschillende vormen van coaching genoeg voor gehad en daar ben ik klaar mee.

Vind ik dat je het leven moet vieren? Hell yeah! Ik ben absoluut niet vies van een feestje en ik ben ook niet de beroerdste om er eentje te geven, maar het punt is dat ik 7 fucking dagen in de week het leven vier, zeker de laatste paar jaar. Ik zing, speel, ontdek, organiseer, schrijf, kortom: ik leef muziek. Ik ontmoet daardoor de leukste en meest creatieve mensen waardoor er nog meer ideeën ontstaan voor nog meer muziek en nog meer nieuwe liedjes. Dus laten we alsjeblieft vieren dat er een nieuw album uit komt, dat ik ontzettend veel heb mogen zingen in corona-tijd en dat ik zelfs nog veel werk te doen heb. Maar laten we zo iets stoms als 50-jarige verjaardag gewoon overslaan. Gewoon skippen met die handel!

Want daar zijn we  denk ik bij het gevoelige punt aangekomen…Ik ben niet levensmoe, juist verre van dat. Maar er zijn nog 100.000 dingen die ik wil doen en die ik waarschijnlijk niet kan doen voordat ik dood ga. Dus ja, dan stapelen de frustraties zich al snel op. Totdat een lieve vriendin op een gegeven moment zei:” Het probleem zit hem er niet in dat je 50 wordt, maar meer in:  ‘’was ik maar eerder begonnen’’. Haar volgende wijsheid was: “Life is what  happens to you while you are busy making other plans”.

Ik omarm niks

Tja…dat is t. En er is niks aan te doen. Behalve mezelf er elke dag opnieuw instorten. In die grote gekleurde ballenbak die Esthers leven heet. Ik pak wat ik pakken kan, elke dag. Wat niet wil zeggen dat ik nu van alles ga lopen omarmen waar ik nog niet aan toe ben. Fuck it.

Misschien als ik over een paar jaar 50 word…we zullen zien.