Let the rain

KAN IEDEREEN EINDELIJK Z’N EIGEN TERING TYFUSZOOI EENS OPRUIMEN?Schreeuw ik naar boven. Stilte. Zoals meestal het geval is aangezien iedereen oordopjes inheeft. Ik vind het prima, want nu kan ik tenminste op dit volume en met dit humeur nog even doorgaan. Had ik net ff zin in.

SCHOENEN.IN.DE.GANG…SERVIES. IN.DE.VAATWASSER… HOE. MOEILIJK.KAN.HET.LEVEN.ZIJN?…LEGE.KWARKBAKJES.PRULLENBAK….EN… WAAROM.BAKKEN.IJS.ETEN.ALS. JE.IN.BAD.ZIT?

Nederlandse volzinnen doen er even niet toe en het  laten we zeggen, ongenuanceerde taalgebruik levert voor de kinderen niet iets nieuws op, mochten ze wèl luisteren. Ik hoor wel een stoel verschuiven in één van de kamers, maar verder blijft het stil. Ik zet de waterkoker aan voor een kop thee en pak ondertussen de stofzuiger.

Driftig zuig ik de gang en de woonkamer, weinig rekening houdend met het feit dat ik er wel eens stukjes stoel en tafel af kan botsen en ook ontzie ik de hond niet echt, die angstig de stofzuigerstang probeert te vermijden. Hondenharen. Ook ècht weer iets waar ik op zit te wachten.

BITCH

Het water heeft gekookt.Ik pak een andere mok dan die van mezelf waar ‘’bitch’’ op staat. Daar heeft blijkbaar iemand anders uit gedronken, want die staat vuil óp het aanrecht. Op deze mok staat ‘’grenzeloze liefde’’. Ik voel een golf van irritatie opkomen en ik durf bijna niet te kijken naar wat er op het theezakje van Pickwick staat, maar ik doe het natuurlijk toch. ‘’Wie inspireert jou om een beter mens te zijn?’’ lees ik op het labeltje met de kleine rode lettertjes en ik bedenk me dat ik binnenkort echt nodig mijn ogen op moet laten meten. Iets te snel giet ik het kokende water in de mok, met als gevolg dat er wat overheen klotst en op mijn hand terecht komt.

Stilte.

Ik hou niet eens mijn hand onder de koude kraan, maar kijk naar de rode plek op mijn hand en voel de felle brandende pijn. ‘’Nu ga je niet doen wat je wil doen, Es…tel gewoon terug vanaf 10 of zo…10…je bent moeder, je zou toch een soort van voorbeeld moeten zijn…9…ik weet dat je dit een lelijke mok vindt, maar er zijn er al zoveel kapot gegaan de laatste tijd. Bij 8 tief ik het theezakje door de keuken. Gelukkig komt hij achter het fornuis, zodat ik deze straks van de plaats moet halen om hem te pakken.

STOOM AFBLAZEN

Vluchten…ff een goede wandeling en dan zien we wel weer. Volgens mij wandelt heel Nederland en dat is vast niet voor niets. Ik trek mijn wandelschoenen aan en stop mijn oordopjes in mijn oren. De afspeellijst bestaat uit mijn eigen nieuwe songs die nog in demovorm zijn en waar nog een en ander aan moet gebeuren, maar ook een flinke lijst die ik op spotify heb aangemaakt ter inspiratie van mijn nieuwe theatershow ‘’Promises to go’’. Vermoedelijk zal er niet veel inspiratie opkomen vandaag, maar inmiddels weet ik dat het komt als inspiratie dit zelf ook ziet zitten met mij. Gelukkig weet ie me altijd ergens wel weer te vinden. Dus…eerst maar eens even stoom afblazen en flink doorstappen.

MAKE A BRAND NEW GROUND

Van Michael Kiwanuka naar Tracy Chapman. Door naar Sting en  George Michael om vervolgens luid zingend op de dijk ‘’let the rain’’ van Sara Bareilles mee te zingen.‘’Let the rain come down, make a brand new ground, let the rain come down.’’ Nou, laat maar komen dan die hele (mag ik fucking zeggen in mijn eigen blog?) de hele fucking bende dus. Deal maar met deze periode, de vertragingen die de lockdown met zich meebrengt, de vermoeidheid, de zorgen en de angst over gezondheid, kinderen en  geld…. Deze song is duidelijk een peptalk om je angsten onder ogen te zien en  nu precies dat wat ik even nodig had.

KIP PARMEZAAN

Thuis gekomen loop ik tegen de oudste aan die me aan kijkt en me dan spontaan een dikke kus geeft. ‘’Ik heb Jelle maar even brokjes gegeven en loop zo even een eindje met hem het bos in. Heb je de auto nodig? Ga ik naar Dieren.’’In de keuken hoor ik een hoop gerommel van plastic tassen. Vanonder zijn pet kijk in in een paar eigenwijze blauwe ogen met een ‘’I know what I am doin’ ’’ blik. ‘’ We eten kip parmezaan vanavond. Ik kook. Waar is die rode JBL-box?’’ Vijf minuten later hoor ik boven ‘’Somebody Else’s Guy’’ door het huis galmen. (goede smaak voor muziek heeft die gast toch, ik vraag me af van wie…?)

‘’Maaaaaam!” hoor ik van beneden. Ah, het meisje is ook thuis… ‘’thee?”

Ik ben beniewd wat er nu weer op het zakje staat…